De invloed op langdurige anti-TNF therapie op bot

 

De invloed van langdurige anti-TNF therapie op bot

 

Wat is het effect van langdurige anti-TNF therapie op de botmineraaldichtheid en het ontstaan van wervelfracturen in patiënten met de ziekte van Bechterew?

 

De huidige patiënten met een grote ziektelast worden behandeld met TNF-alfa remmers. TNF-alfa remmers hebben een positief effect op de ontsteking en daarmee een positief effect op de pijnklachten bij patiënten. Recente onderzoeken tonen aan dat TNF-alfa therapie ook een positief effect heeft op de botmineraaldichtheid. Dit betekent betere kwaliteit van het bot, waardoor er mogelijk minder wervelfracturen optreden. Dit is een positief resultaat wat ons eventueel verder kan helpen naar vermindering van ziektelast bij patiënten. Daarom zal in dit onderzoek het effect van langdurig gebruik van TNF-alfa remmers op botmineraaldichtheid en het ontstaan van wervelfracturen worden onderzocht. Naast botafbraak zal ook gekeken worden naar de radiologische progressie van de ziekte van Bechterew, wat inhoudt dat er wordt gekeken naar het effect van TNF-alfa remmers op botaanmaak. Het doel is om door middel van dit onderzoek erachter te komen of TNF-alfa remmers bij langdurig gebruik de ziektelast van patiënten met de ziekte van Bechterew kunnen verlichten.

De ziekte van Bechterew is een auto-immuun ziekte, waarbij er sprake kan zijn van zowel botaanmaak als botverlies. Dit is tegenstrijdig en roept daarom veel vragen op bij onderzoekers. De botaanmaak leidt tot vergroeiingen van de wervelkolom, wat zorgt voor starheid. De botafbraak zorgt voor verzwakking van de wervelkolom, waarbij de wervelkolom mogelijkerwijs inzakt door wervelfracturen. De ziektelast die hiermee gepaard gaat is groot. De tegenstrijdigheid en de grote ziektelast die ermee gepaard gaat, maakt dit een erg relevant onderzoeksonderwerp.

Indien gewenst: een emailadres waar patiënten naartoe kunnen mailen om contact op te nemen IE.vanderHorst@vumc.nl

De namen van de betrokken onderzoekers

Kim Beek, MT Nurmohamed, WF Lems, dr lE van der Horst-Bruinsma