
Hardlopen met Reuma van start gegaan
Project Hardlopen met Reuma van start gegaan
Start-to-Run met Reuma
Op verzoek van het Reumafonds heeft de projectgroep Hardlopen met Reuma (waarin vertegenwoordigers vanuit Reade, VUmc, AMC en ervaringsdeskundige patiënten) in samenwerking met atletiektrainers uit Amsterdam en Haarlem een hardloopprogramma gemaakt om hardlooptrainingen aan te bieden aan mensen met een inflammatoire reumatische ziekte die (weer) willen beginnen met hardlopen. Het Start-to-Run met Reuma programma is een trainingsprogramma waarbij de deelnemers 7 weken trainen met als doel verbetering van looptechniek, spierkracht en conditie. Daarbij wordt gestreefd dat de deelnemers na 7 weken 20 minuten achtereen in eigen tempo kunnen hardlopen. Er is één vaste groepstraining in de week; daarnaast 2 facultatieve ‘huiswerktrainingen’ en er worden adviezen over krachtoefeningen en coördinatieoefeningen verstrekt. Uitgangspunt bij dit trainingsprogramma voor mensen met een inflammatoire reumatische ziekte is dat individuele aanpassing van het programma aan de mogelijkheden van de individuele deelnemer voorop staat. Ook wordt aandacht besteed aan sportschoeisel en -kleding.
De hardlooptrainingen worden gegeven door zeer ervaren atletiektrainers, die voorafgaand aan de trainingen geschoold zijn door Wilfred Peter (fysiotherapeut en onderzoeker Reade) en Irene Bultink (reumatoloog VUmc). Begeleiding van de trainers en deelnemers tijdens de trainingen gebeurt door Jelte Brontsema (projectleider Hardlopen met Reuma, tevens atletiektrainer en zeer ervaren hardloper), Irene Bultink en Wilfred Peter.
Nadere informatie is te verkrijgen bij Jelte Brontsema, projectleider Hardlopen met Reuma; e-mail: hardlopenmetreuma@reade.nl
Geslaagde kick-off meeting op 20 april 2017
Op 20 april 2017 werd een kick-off meeting gehouden in het auditorium van Reade voor geïnteresseerde patiënten, waar meer dan 50 belangstellenden naar toe waren gekomen. Er werden presentaties gehouden over de achtergrond, onderbouwing en doelstelling van het project door Jelte Brontsema, Irene Bultink en Wilfred Peter. Daarna volgden inspirerende presentaties van de ervaringsdeskundige patiënten uit het projectteam, Silfke van Dijk en Nora Schenk, die met hun persoonlijke verhalen illustreerden dat hardlopen voor een deel van de mensen met een reumatische ziekte goed mogelijk is. Eén van hen had zelfs een week tevoren de marathon van Rotterdam gelopen.
Hardlooptrainingen gestart op 10 mei 2017 in het Olympisch Stadion in Amsterdam
De inschrijvingen van deelnemers stroomden binnen, zodat volgens planning op woensdagavond 10 mei 2017 in een zonovergoten Olympisch Stadion de eerste training van de eerste cursus Start-to-Run met Reuma kon plaatsvinden. Alle 20 patiënten die zich hadden ingeschreven waren aanwezig, variërend in leeftijd van 17 tot 58 jaar, met ziektebeelden variërend van juveniele reumatoïde artritis, M. Bechterew, artritis psoriatica en reumatoïde artritis tot SLE. Gezien de grootte van de groep waren 2 atletiektrainers beschikbaar. Hoewel het voor diverse deelnemers duidelijk spannend was om (weer) te gaan hardlopen, bleek de rustige opbouw van de training met afwisseling van wandelen en hardlopen en oefeningen voor looptechniek, kracht en coördinatie voor de meerderheid van de deelnemers goed haalbaar. Deelnemers voor wie de training zwaar was, kregen adviezen op welke manier zij de training konden aanpassen aan hun mogelijkheden.
Bij voldoende belangstelling zal binnenkort een tweede trainingsgroep in Haarlem van start gaan. De verdere voortgang van dit project zal afhankelijk zijn van de resultaten van monitoring van de eerste trainingsgroepen.
Contraindicaties voor deelname aan cursus Start-to-Run met Reuma
De cursus Start-to-Run met Reuma is bedoeld voor mensen met een inflammatoire reumatische ziekte, die (weer) willen gaan beginnen met hardlopen.
Aan belangstellende patiënten wordt geadviseerd om tevoren na te vragen bij hun eigen behandelend reumatoloog of er harde medische bezwaren bestaan om te gaan hardlopen. De volgende groepen patiënten raden wij als projectgroep af om te gaan hardlopen:
- Zeer actieve reumatische ziekte (hoge ziekteactiviteit)
- Aanwezigheid van ernstige erosieve afwijkingen aan voeten, enkels, knieën of heupen
- Aanwezigheid van ernstige artrose aan voeten, enkels, knieën of heupen
- Ernstige statiekafwijking (bv. ernstige genua vara of valga)
- Aanwezigheid van een gewrichtsprothese in enkel, knie of heup of noodzaak tot het dragen van orthopedische schoenen (steunzolen is geen bezwaar: er bestaan ook speciale flexibele sportsteunzolen die in hardloopschoenen gedragen kunnen worden)
- Bijkomende aandoening waar bij hardlopen wordt afgeraden (bv. ernstige hartaandoening)
Daarnaast is deze cursus Start-to-Run niet bedoeld voor mensen met primaire artrose en niet voor mensen met fibromyalgie cq chronisch pijnsyndroom.